12/10/11

ΣΤΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗ
Ιδιωτική πρωτοβουλία. ανακύκλωσης!


Είδε την επιχείρησή του, τη μάντρα οικοδομικών υλικών που διατηρούσε εδώ και χρόνια, να «βουλιάζει» μέσα στην κρίση. Δεν το έβαλε ωστόσο κάτω και επιστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις και το μεράκι του, δημιούργησε. μια πρότυπη μονάδα ανακύκλωσης. Ο λόγος για τον κ. Βασίλη Δεληγιάννη από τη Γαστούνη που εδώ και μερικούς μήνες προσπαθεί να ξεπεράσει τα όσα εμπόδια έχει βρει μπροστά του, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο της περιοχής στο κομμάτι που λέγεται ανακύκλωση!
 
Ακόμα και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί η μονάδα, όπως ο δεματοποιητής που επεξεργάζεται, διπλώνει, πρεσάρει το χαρτί και το μετατρέπει σε «μπάλες» είναι κατασκευασμένα από. παλιοσίδερα και άλλα άχρηστα υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Στα χέρια όμως του κ. Δεληγιάννη τα παλιοσίδερα αυτά απέκτησαν «ζωή», με στόχο. να ζωντανέψουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά που με πολύ κόπο συγκεντρώνει κάθε μέρα η μονάδα!
«Το χαρτί μπορεί να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί επτά φορές» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Βασίλης Δεληγιάννης και συνέχισε: «Ανακυκλώνοντας το χαρτί σώσουμε δέντρα και προστατεύουμε το φυσικό μας περιβάλλον. Δυστυχώς όμως βλέπουμε καθημερινά τεράστιες ποσότητες χαρτιού να πετιούνται στις χωματερές και να καίγονται, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την υγεία μας».
Η μονάδα μπορεί να επεξεργαστεί όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό, νάιλον, χαρτί. Ο κύριος όγκος ενασχόλησής της όμως, μετά και την απόρριψή της από χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το χαρτί.  

«Δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο.»  

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην μέχρι σήμερα λειτουργία της η μονάδα ανακύκλωσης του κ. Δεληγιάννη είναι, όπως ο ίδιος δηλώνει, η «μηδενική» σχεδόν ανταπόκριση του κόσμου.
«Μόνο το 5% των κατοίκων της περιοχής μας βοηθούν στην πρωτοβουλία μας» είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Δεληγιάννης και συνέχισε: «Δυστυχώς ο κύριος όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών της περιοχής πηγαίνει στις χωματερές και καίγεται. Δουλεύουμε με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες των Λουτρών Κυλλήνης και τις επιχειρήσεις της περιοχής που μας κρατούν το χαρτί και πηγαίνουμε εμείς και το παραλαμβάνουμε. Ο κόσμος δεν είναι ακόμα τόσο ενημερωμένος ώστε να αφήνει π.χ. τα χαρτοκιβώτια έξω από τους κάδους, να μην αναμιγνύει το χαρτί με άλλα σκουπίδια και γενικότερα να ξεχωρίζει τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα υπόλοιπα σκουπίδια».
Τέλος, ο κ. Δεληγιάννης είπε: «Η μονάδα που δημιουργήσαμε λειτουργεί αυτή τη στιγμή με παθητικό. Για να μπορέσει να λειτουργήσει όπως την έχουμε σχεδιάσει και να είναι και αποτελεσματική, χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες χαρτιού, μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών. Θέλω λοιπόν να καλέσω όλες τις επιχειρήσεις αλλά και όλους τους κατοίκους της περιοχής να μην πετούν τα υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν. Ας τα αφήνουν έξω από τους κάδους, ας τα συγκεντρώνουν κάπου και θα πηγαίνουμε οι ίδιοι καθημερινά να τα παίρνουμε, δεν ζητάμε κάτι δύσκολο.».

Στάθης Πουλιάσης

(Αναδημοσίευση από την εφημ.ΠΑΤΡΙΣ Πύργου ,12/10/11)

Δεν υπάρχουν σχόλια: