8/2/11


Η θάλασσα «καταπίνει» τις ακτές της Ηλείας

Πρόσφατη δορυφορική φωτογραφία μεταξύ Σπιάντζας και Μούτελης. Η θάλασσα έχει "φάει" σπίτια αλλά και τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που σταματά απότομα εκεί που τώρα "σκάει" το κύμα...

Μόνο από… φωτογραφίες θα θυμόμαστε σε λίγα χρόνια κάποιες παραλίες της Ηλείας, αλλά και κάποιες στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Συγκεκριμένα, ο Ευστράτιος Δουκάκης, αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ στις θαλάσσιες επιστήμες -Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών-, ο οποίος εδώ και δώδεκα χρόνια μελετά επισταμένως τα 7.000 από τα 16.000 χιλιόμετρα των ελληνικών ακτών, μίλησε για το φαινόμενο στην εφημερίδα Espresso, υπογραμμίζοντας:

«Η ακτογραμμή υποχωρεί με μέσο όρο 1,2 μέτρα τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως για κάθε μέτρο παραλίας, χάνουμε πάνω από ένα τετραγωνικό μέτρο παράκτιας ζώνης κατά έτος. Την ίδια ώρα πρέπει να ξέρετε ότι μέχρι το 2070 θα έχουμε τουλάχιστον 8 βαθμούς παραπάνω θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια θα ενταθούν τα φαινόμενα ξηρασίας στην ενδοχώρα, με παράλληλη μείωση των αιγιαλών λόγω της καταβύθισης των ακτών. Το κακό θα είναι διπλό, αφού θα έχουμε και τεράστια ερημοποίηση και στην ηπειρωτική χώρα».

«Το 2002 οι μελέτες της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) έδειχναν ότι η στάθμη των υδάτων θα ανέβει από μισό έως ένα μέτρο σε βάθος 100 χρόνων. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε οι συγκεκριμένες έρευνες έχουν αναθεωρηθεί και δίνουν αύξηση της στάθμης από 0,90 έως 2 μέτρα μέχρι το 2100, σενάριο ακόμη πιο εφιαλτικό» λέει από την πλευρά του ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο της Κρήτης Κώστας Συνολάκης.

Ποιες ακτές της Ηλείας απειλούνται

Το σενάριο των επιστημών για την ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, μοιάζει πραγματικά με εφιάλτη, καθώς προβλέπονται τα εξής: Καταβύθιση στην περιοχή της Πάτρας περίπου 1,6 με 1,7 μέτρα τον αιώνα. Από το Δέλτα Αλφειού μέχρι την Κυλλήνη, μετατόπιση ακτογραμμής πάνω από ενάμισι μέτρο τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξαιρετική προσοχή χρειάζεται στις περιοχές: Θίνες Βαρθολομιού, Λίμνη Καϊάφα και παραλία Ζαχάρως.

Το πλέον ανησυχητικό στην όλη ιστορία είναι ότι παραλιακοί οικισμοί, πόλεις και ξενοδοχειακές μονάδες κινδυνεύουν από κατακλυσμούς και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ σημαντικές υποδομές, όπως αεροδρόμια και οδικά δίκτυα, απειλούνται με εκτεταμένες καταστροφές. Στην Ηλεία, για παράδειγμα, τα δύο αεροδρόμια Ανδραβίδας και Επιταλίου, ιδίως το δεύτερο που είναι πιο κοντά στη θάλασσα, σε βάθος πεντηκονταετίας, αντιμετωπίζουν την απειλή αυτή.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στα επόμενα πενήντα χρόνια ο γεωγραφικός χάρτης της Ελλάδας θα αλλάξει άρδην, καθώς θα μετατοπιστούν τα όρια του αιγιαλού. Λίμνες, λιμνοθάλασσες και οικοσυστήματα θα εξαφανιστούν και το κακό είναι πως δεν ιδρώνει το αυτί κανενός» υπογραμμίζει ο κ. Συνολάκης.
(από το ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: