25/1/11

Η Ηλεία θα αποκτήσει επιτέλους δασικούς χάρτες


Από περιοχές του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης θα αρχίσει η εκπόνηση των δασικών χαρτών.

Το πρώτο βήμα για την εκπόνηση δασικών χαρτών και στην πολύπαθη από τις πυρκαγιές Ηλεία θα κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ξεκινώντας πρώτα από το βόρειο τμήμα του νομού.

Συγκεκριμένα, στα πλάνα του ΥΠΕΚΑ συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές των προ-καποδιστριακών ΟΤΑ των Λεχαινών, της Αρετής, της Μανωλάδας και της Νέας Μανωλάδας. Η εταιρία «Κτηματολόγιο Α.Ε.» θα αναλάβει την εκπόνηση των δασικών αυτών χαρτών παράλληλα με την εκπόνηση ανάλογων χαρτών και για άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, η σύνταξη των δασικών χαρτών θα ακολουθεί παράλληλη πορεία με αυτήν της υλοποίησης του εθνικού κτηματολογίου, το οποίο προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2020, με τελευταίο έτος ανάθεσης μελετών κτηματογράφησης το 2016.

Οι δασικοί χάρτες θα καταρτιστούν είτε απευθείας από την «Κτηματολόγιο Α.Ε.» είτε η εταιρία θα τις αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρίες. Οι δασικοί χάρτες θα περάσουν από τη θεώρηση και έγκριση των δασικών υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος (που επίσης έχει την αρμοδιότητα ανάθεσης και σύνταξης των δασικών χαρτών).

Για να ξεκινήσει το τιτάνιο αυτό έργο το ΥΠΕΚΑ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες κατά τις οποίες αναθεωρούνται οι διαδικασίες σχετικά με την ένταξη των περιοχών στο εθνικό κτηματολόγιο, που κρίνονται εξαιρετικά χρονοβόρες. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι σχεδόν έτοιμη και θα προβλέπει την ανάθεση και εκπόνηση των μελετών σε μία μόνο φάση.

Στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργηθεί μια ασφαλής χαρτογράφηση των ελληνικών δασών ώστε να σταματήσουν οι κάθε μορφής καταπατήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του iliatora.gr, ειδικά στην Ηλεία, μετά την διαπίστωση ότι των πυρκαγιών του 2007 ακολούθησαν αθρόες καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, κυρίως από αγρότες, το σχέδιο χαρτογράφησης των δασών αναμένεται να επισπευσθεί.
(απο το ΗΛΕΙΑ ΤΩΡΑ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: