25/10/10

ΗΛΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ




Περιοδεία του επικεφαλής της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Κώστα παπακωνσταντίνου, στην ΗΛΕΙΑ





Οι αγροτικές περιοχές του κάμπου της Ηλείας, η λιμνοθάλασσα Κοτύχι, η Αλυκή Λεχαινών, οι παραλίες, οι αποξηραμένες λίμνες της Μουριάς και της Αγουλινίτσας, ο Αλφειός, οι σκουπιδότοποι, η περιοχή Καϊάφα, οι καμένες περιοχές, η Ολυμπία και το δάσος της Φολόης ήσαν μερικές από τις περιοχές που επισκέφθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Κώστας Παπακωνσταντινου, μαζί με τον υποψήφιο Αντιπερειφερειάρχη για την Ηλεία Διονύση Κράγκαρη και άλλα μέλη του συνδυασμού από την Ηλεία.



Γνώστης της οικολογικής αξίας και των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Ηλείας, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Δύο πράγματα πρέπει να τονίσουμε:

Πρώτον, όπως έχουμε πει τόσες φορές, το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηλείας είναι το φυσικό κεφάλαιο. Η αγροτική παραγωγή, η προστασία των ακτών, η επάρκεια σε καθαρό νερό, η άμυνα στις κλιματικές αλλαγές, η τουριστική ανάπτυξη και, σε τελική ανάλυση, τα εισόδημα των κατοίκων, όλα απαιτούν ένα υγιές φυσικό περιβάλλον. Ας δούμε, για παράδειγμα, τον Αλφειό και τις αποξηραμένες λίμνες: η ανασύσταση των λιμνών, ξεκινώντας από την Μουριά, και η αποκατάσταση της φυσικής ροής του ποταμού, θα εξασφαλίσει νερό, θα βελτιώσει την αγροτική παραγωγή και θα προστατεύσει τις ακτές από τη διάβρωση.

Δεύτερον, η αειφόρος ανάπτυξη της Ηλείας απαιτεί στροφή στην πράσινη οικονομία, μια οικονομία τοπική και βασισμένη σε συνολικό σχεδιασμό και σε επενδύσεις μικρής κλίμακας. Ας δούμε, για παράδειγμα, την περιοχή Καϊάφα. Είναι λάθος να περιμένουμε ξεκομμένες μεγάλες επενδύσεις. Η λύση για την περιοχή απαιτεί ένα συνολικό σχεδιασμό που θα ενσωματώνει τον ιαματικό τουρισμό, το θαλάσσιο σκι, την αλιεία, τον τουρισμό, την κατασκήνωση. Όλα σχεδιασμένα με προσοχή, με την μία επένδυση να συμπληρώνει την άλλη και όλες μαζί να συνθέτουν ένα ακαταμάχητο «προϊόν». Αυτός είναι ο «Πράσινος» σχεδιασμός, ο μόνος που πραγματικά αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας. Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε αυτή τη στάση στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: