28/9/10

Στο ευρωκοινοβούλιο οι πολιτικές της Ελλάδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Δύο ερωτήσεις του Μ. Τρεμόπουλου για τη συνέχιση λειτουργίας χωματερών και τη διαχείριση των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων



Με δύο ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι φέρνουν ξανά το θέμα της δραματικής υστέρησης των πολιτικών της Ελλάδας για τα απορρίμματα σε σχέση με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της ΕΕ.


Με την πρώτη ερώτησή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ζητά από την Κομισιόν να αξιολογήσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει το κλείσιμο των παράνομων χωματερών που εξακολουθούν να λειτουργούν. Επισημαίνεται πως η Ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προς την ΕΕ για το κλείσιμό τους μέχρι το τέλος του 2008. Σε ανακοίνωσή του τον Ιούλιο ο Συνήγορος του Πολίτη μεταξύ άλλων διαπίστωνε πως αρκετές χωματερές εξακολουθούν να παραμένουν σε λειτουργία μέχρι σήμερα χωρίς να επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους υπεύθυνους δήμους, και πως καθυστερεί η εκπόνηση και η υλοποίηση των μελετών περιβαλλοντικής αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης ταφής.

Στη δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με το κατά πόσον η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην υποχρέωσή της (που έληγε στις 16 Ιουλίου 2010) να μειώσει τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή στο 75 % της συνολικής αντίστοιχης ποσότητας που είχε παραχθεί το 1995.


Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως εξακολουθεί να παίζει καθυστερήσεις με την ΕΕ στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μια τέτοια πολιτική θα ήταν αδιανόητη στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου Δήμοι και Περιφέρειες υπό την πίεση πολιτών, ΜΚΟ και Πράσινων παρατάξεων κινούνται αποφασιστικά στην κατεύθυνση των «μηδενικών αποβλήτων». Για την αντίστοιχη δραματική υστέρηση της χώρας μας σε ένα τέτοιο θέμα που έχει να κάνει όχι μόνο με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, αλλά και με τον ίδιο τον πολιτισμό μας, καμία «πράσινη» ρητορεία δεν μπορεί να κρύψει την απόλυτη ανεπάρκεια της κυβέρνησης και των περισσότερων οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ας αποτελέσουν αφορμή να ανοίξει επιτέλους και στη χώρα μας στα σοβαρά και με δεσμεύσεις ο δημόσιος διάλογος για το κρίσιμο αυτό θέμα.»

(ακολουθούν ολόκληρα τα κείμενα των ερωτήσεων)


Θέμα: Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στην Ελλάδα

Η Ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προς την ΕΕ για το κλείσιμο των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) μέχρι το τέλος του 2008. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, ζήτησε πρόσφατα από τις περιφέρειες της χώρας να κλείσουν και να αποκαταστήσουν όλους τους τέτοιους χώρους έως τις 16 Ιουλίου 2010.

Σε ανακοίνωσή του στις 15.07.2010 (1), ο Συνήγορος του Πολίτη της ελληνικής Διοίκησης μεταξύ άλλων διαπιστώνει πως αρκετοί ΧΑΔΑ εξακολουθούν να παραμένουν σε λειτουργία μέχρι σήμερα, πως καθυστερεί η εκπόνηση και η υλοποίηση των μελετών περιβαλλοντικής αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και πως δεν επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους υπεύθυνους δήμους, με την αιτιολογία είτε ότι δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος χώρος, είτε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία χωροθέτησης χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ).


Πώς αξιολογεί η Επιτροπή την ανταπόκριση των ελληνικών αρχών στην κατεύθυνση συμμόρφωσής τους με τους στόχους και τις δεσμεύσεις για κλείσιμο των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων;

(

Θέμα: Ταφή βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων

Στις 16 Ιουλίου 2010 έληγε για την Ελλάδα η προθεσμία που έθετε η Οδηγία 1999/31 (άρθρο 5.2.α) κατά την οποία τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που προορίζονται για χώρους υγειονομικής ταφής πρέπει να μειωθούν στο 75 % της συνολικής (κατά βάρος) ποσότητας των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που είχαν παραχθεί το 1995 ή το τελευταίο προ του 1995 έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα τυποποιημένα στοιχεία της Eurostat. (1)


Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Γνωρίζει αν η Ελλάδα εκπλήρωσε τον παραπάνω στόχο της;


2. Ποια είναι τα πιο πρόσφατα σχετικά στοιχεία που έχει κοινοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια: