20/8/10

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΡΑΓΚΑΡΗ "ΗΜΕΡΟΛΟΓΟΝ ΠΕΔΙΑΔΟΣ"

Πλήθος κόσμου, που κατέκλυσε τον εξωτερικό χώρο του καφέ-ΟΣΕ στα Λεχαινά παρακολούθησε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ 18/8 την παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση Κράγκαρη "Ημερολόγιον Πεδιάδος" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Οροπέδιο".
Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν με εμπεριστατωμένες ειηγήσεις τους οι συγγραφείς Γιώργος Γώτης, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Βασίλης Λαδάς και Ελένη Σκάβδη.
Χαρακτηριστικά ο ποιητής Γιώργος Γώτης τόνισε στην εισήγησή του  μεταξύ άλλων :"...Το παρόν βιβλίο συγκροτείται από μια συναγωγή κειμένων  δημοσιευμένων σε εφημερίδες και περιοδικά.Ποιά είναι όμως η ειδοποιός διαφορά από τα σωρηδόν και άνευ ουσίας παρόμοια κυκλοφορούντα; Νομίζω η γλώσσα κυρίως και το κατακτημένο από τον συγγραφέα  ύφος ,αλλά και πολλά  άλλα.. Θα μπορούσαμε να τα κατατάξουμε ως επιφυλλίδες ή χρονογραφήματα αν δεν τα αδικούσε ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, όμως κομίζουν και κάτι άλλο που  άπτεται της διαχρονίας που έχει η λογοτεχνία και τους παρέχει την αντοχή στο χρόνο...Ολες τις ιστορίες διατρέχει υπόγειο αλλά και φανερό χιούμορ που λειτουργεί ως καταλύτης της σοβαρότητας των καταστάσεων, αλλά και της σοβαροφάνειας των δημόσιων προσώπων...Ο συγγραφέας έχει  κατακτήσει το ύφος του, γνωρίζει πότε να μεταπίπτει από τον πεζό λόγο στην ποιητική πρόζα ώστε να  αποκτά λογοτεχνική υπόσταση το κείμενο και να διαφεύγειο με αυτόν τον τρόπο της τρέχουσας δημοσιογραφίας. Εδώ έγκειται  και η διαχρονία αυτών των  κειμένων..".

Δεν υπάρχουν σχόλια: