22/3/10


Ο δημοσιογράφος και βουλευτής Β. Μουλόπουλος στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λεχαινών

Ο Τύπος εγκατέλειψε αυτούς που έπρεπε να υπηρετεί


Υπηρετεί αυτούς που έπρεπε να ελέγχει


Βρίσκεται κοντά το τέλος της δημοσιογραφίας ; Ποιοι διαδραματίζουν το ρόλο του διαμορφωτή της κοινής γνώμης; Γιατί media στα μάτια της κοινής γνώμης έχουν γίνει «ανυπόληπτα»; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Αυτές ήταν μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που κλήθηκε να απαντήσει ο έγκριτος δημοσιογράφος και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Μουλόπουλος κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης που διοργάνωσε η Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σάββατα στο Σταθμό». Σημείο συνάντησης το καφενείο στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λεχαινών που για μία ακόμη φορά ήταν κατάμεστο…

Ξεκινώντας ο κ. Μουλόπουλος ανέφερε ότι από τα μέσα του 18ου αιώνα, οπότε έγινε επάγγελμα, μέχρι σήμερα πολλές φορές υπήρξε ένα στήριγμα για τη δημοκρατία. «Πολλές φορές υπήρξε η Τέταρτη Εξουσία, αυτή που ήλεγχε, πολεμούσε και αποκάλυπτε τις καταχρηστικές και αυθαίρετες συμπεριφορές των τριών θεσμικών εξουσιών. Πολλές φορές μάλιστα υπερασπιζόταν τους αδύναμους και πολεμούσε τους ισχυρούς. Ήταν δηλαδή μία αντιεξουσία. Η δημοσιογραφία όμως σήμερα παύει να είναι Τέταρτη Εξουσία γιατί παύει να παίζει τον αντιεξουσιαστικό ρόλο της».

Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια, με την επικράτηση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και συνέπεια αυτής, η Τέταρτη Εξουσία έχει μεταλλαχθεί σε μία εξουσία σαν τις άλλες και πολλές φορές χειρότερη και ισχυρότερη από αυτές. «Η εξουσία που εγκατέλειψε αυτούς που έπρεπε να υπηρετεί και τέθηκε στην υπηρεσία αυτών που θα έπρεπε να ελέγχει. Η μετάλλαξη αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αλλαγές του σύγχρονου καπιταλισμού».

Χειραγώγηση της κοινής γνώμης

Αναφερόμενος στους εκδοτικούς ομίλους ο κ. Μουλόπουλος ανέφερε ότι πλέον δεν έχουν την πρόθεση να είναι η τέταρτη εξουσία. Αντίθετα σημειώνει ότι παράγουν ένα εμπόρευμα, το οποίο χαρακτηρίζει ως «σύνθετο προϊόν», την πληροφόρηση και απαιτούν κέρδη από αυτό. «Η χειραγώγηση της κοινής γνώμης είναι η βασική λειτουργία των media σήμερα. Αποτελούν τον ιδεολογικό βραχίονα των ισχυρών κέντρων εξουσίας. Αποστολή τους είναι να καταστέλλουν τις κοινωνικές συγκρούσεις, να υπονομεύουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να ποδηγετούν την πολιτική εξουσία».

Κρίση αξιοπιστίας

Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να σχολιάσει την κρίση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Πρόκειται για κρίση οικονομική, κρίση αξιοπιστίας. Τα media στα μάτια της κοινής γνώμης έχουν γίνει ‘ανυπόληπτα’ και οι δημοσιογράφοι ‘αλήτες και ρουφιάνοι’. Πολλοί αναρωτιούνται αν το τέλος της δημοσιογραφίας βρίσκεται πολύ κοντά. Η οικονομική κρίση που εξελίσσεται, απειλεί να σαρώσει στο διάβα της οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις. Να καταστρέψει πολλές αξίες μαζί με τους φορείς τους, μεταξύ των οποίων αυτή της δημοσιογραφίας». Ο κ. Μουλόπουλος επεσήμανε ότι η αναταραχή κάτω από τον ουρανό είναι βιβλική, ενώ αναφερόμενος για το πώς θα είναι ο κόσμος μετά την κρίση τόνισε «Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ισχυρά κέντρα εξουσίας θα προσπαθήσουν να ελέγξουν και να κατευθύνουν τις αλλαγές με όπλο τα media και ομάδα κρούσης τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που έχουν στη δούλεψή τους. Αυτούς που ο Sergio Halimi αποκαλεί ‘μαντρόσκυλα της εξουσίας’».

Περιφερειακός Τύπος

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του κ. Μουλόπουλου σχετικά με τον Περιφερειακό Τύπο, για τον οποίο επεσήμανε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας του ακόμα και με ‘εκπτώσεις’ που έχουν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, απέχει πολύ από την σκληρή πραγματικότητα. «Ο μικρός αριθμός σελίδων, η κατανομή της ύλης σε βάρος των τοπικών ειδήσεων και η μη χρησιμοποίηση επαγγελματιών δημοσιογράφων, είναι τρεις από τους βασικούς κανόνες που παραβιάζονται σε μόνιμη βάση. Ακόμα σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ακυρώνουν ουσιαστικά κάθε έννοια ελευθεροτυπίας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Οι δημοσιογράφοι αμείβονται λιγότερο, δεν ασφαλίζονται στο ταμείο τους, αλλά στην καλύτερη περίπτωση στο ΙΚΑ, και είναι εντελώς ανυπεράσπιστοι μπροστά στις επιλογές συμμαχιών και συμφερόντων του εκδότη». Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε επίπεδο νομού καθώς και σε πρόσφατα περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: