23/2/10

ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΔΙΝΗ ΗΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ

ΤΡΕΜΟΥΝ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΡΙΧΤΕΡ
3,9R ΧΘΕΣ, ΣΤΑ 93 ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ : 22.2.2010

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι κάτοικοι της πεδινής Ηλείας τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες γύρω από το τεχνητό φράγμα του Πηνειού που, όπως αποδείχθηκε μετά την αυτοψία των ειδικών, παραμένει ασυντήρητο επί δεκάδες χρόνια και παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.

Με κόκκινο η περιοχή που σημειώθηκε η σχετική δόνηση Με κόκκινο η περιοχή που σημειώθηκε η σχετική δόνηση Κι όλα αυτά την ώρα που η στάθμη του νερού στο εσωτερικό του έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο των 93 μέτρων!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χθες στις 3.42 το πρωί σημειώθηκε πλησίον του αναχώματος σεισμική δόνηση που σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε μέγεθος 3,9 Ρίχτερ. Ο σεισμός, σε συνδυασμό με τα ανωτέρω, προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους των πόλεων της πεδινής Ηλείας.

Οπως είπε στην «Ε» ο σεισμολόγος-γεωλόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Θανάσης Γκανάς, ο σεισμός εκδηλώθηκε πολύ κοντά στο φράγμα του Πηνειού και ίσως πάνω στο επικίνδυνο ενεργό ρήγμα που αποκαλύφθηκε μετά τον σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε στις 8 Ιουνίου 2008 στην Ηλεία. «Εκτιμώ ότι ο συγκεκριμένος σεισμός είναι μεμονωμένο περιστατικό. Ομως θα πρέπει να γίνει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί με ακρίβεια το μέγεθος του συγκεκριμένου ρήγματος που περνάει δίπλα ή κάτω από το φράγμα του Πηνειού» ανέφερε στην «Ε» ο κ. Γκανάς.

Η σοβαρότητα της κατάστασης με το τεχνητό φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία αποτυπώνεται και στην αγωνιώδη επιστολή που έστειλε χθες ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας προς τη ΔΕΗ ζητώντας άμεσα βοήθεια και ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: