24/10/09

Σταματήστε τώρα τη λεηλασία της Στροφυλιάς

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ



Μια άνευ προηγουμένου «επιδρομή» κατά του δάσους της Στροφυλιάς πραγματοποιείται από την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στα πλαίσια της απομάκρυνσης των καμένων δέντρων από την πυρκαγιά του 2008 στο «όνομα» της αποκατάστασης της καμένης έκτασης.

Το Δασαρχείο Πατρών αντί να αναθέσει το έργο της κοπής και απομάκρυνσης των καμένων δέντρων σε ειδικό συνεργείο όπως αρμόζει σε μια προστατευόμενη περιοχή, προστατεύοντας έτσι την αναγέννηση του καμένου δάσους, μοίρασε αφειδώς άδειες στους κατοίκους των γύρω περιοχών (μέσω των Δήμων Βουπρασίας και Λαρίσου) οι οποίοι «επέδραμαν» με κάθε είδους τροχοφόρο όχημα στην καμένη έκταση καταπατώντας την αναγεννώμενη βλάστηση.

Σε σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί στο Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς στις 23 Φεβρουαρίου 2009 με θέμα την αποκατάσταση της καμένης έκτασης και μετά την επίμονη άρνηση του εκπροσώπου της ΟΙΚΙΠΑ να γίνει η κοπή και η απομάκρυνση από τους κατοίκους, ο Περιφερειακός Δ/ντής Δασών που παρίστατο στη σύσκεψη (ο Δασάρχης ήταν απών) είχε κατηγορηματικά δεσμευτεί ότι η απομάκρυνση των καμένων θα γίνει με την αυστηρή εποπτεία δασοφυλάκων και εποπτών ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.

Αντί αυτών, ηεποπτεία των δασοφυλάκων είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη και κάθε είδους τροχοφόρο όχημα κυκλοφορεί μέσα στην καμένη έκταση οπουδήποτε «οργώνοντας» κυριολεκτικά το δάσος και καταπατώντας κάθε νεαρό πευκάκι που είχε φυτρώσει.

Σύμφωνα με την άδεια που χορηγεί το Δασαρχείο στους κατοίκους μαζί με τους κορμούς πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να απομακρύνουν και τα κλαδιά των καμένων δέντρων προκειμένου να μην υπάρχει καύσιμη ύλη μέσα στο δάσος, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο μέλλον. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται και κανείς από τους δασικούς υπαλλήλους δεν υποχρεώνει τους κατοίκους να το κάνουν. Η καμένη έκταση κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα εύφλεκτο «ναρκοπέδιο» με ότι αυτό συνεπάγεται για την ερχόμενη θερινή περίοδο.

Σε αυτοψία που έγινε στο χώρο, την Παρασκευή 23-10-09 από το μέλος μας και μέλος του Δ.Σ του Φορέα κ. Θωμά Κουτρούμπα διαπιστώθηκε μια απέραντη ασυδοσία σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος.

Η απομάκρυνση των καμένων δέντρων γίνεται με εντελώς ανορθόδοξο τρόπο και αντί να συμβάλει στην αποκατάσταση της καμένης έκτασης έχει καταστροφικές επιπτώσεις. Η απόληψη των ξύλων που υποτίθεται ότι θα κάλυπταν οικιακές ανάγκες των περιοίκων έχει μετατραπεί σε κανονικό εμπόριο. Η αποκατάσταση της καμένης έκτασης έχει μετατραπεί σε «πλιάτσικο» και την αποκλειστική ευθύνη την έχουν οι δασικές υπηρεσίες που απ’ ότι φαίνεται αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες απειλήθηκε η ζωή δασικού υπαλλήλου από ξυλοκόπους, την πρώτη μέρα υλοποίησης του έργου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ΟΙΚΙΠΑ με επείγουσα επιστολή της στην υπουργό περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη ζητά την ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ των εργασιών κοπής και απομάκρυνσης των καμένων δέντρων προκειμένου να προστατευτεί το «Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς»

Καλουμε επίσης όλους όσους μπορούν να παρέμβουν (Νομαρχία Περιφέρεια, Εισαγγελία κλπ) για να σταματήσει η λεηλασία, να το κάνουν ΤΩΡΑ.

ΟΙΚΙΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: