19/8/09

Τι άλλο ετοιμάζουν κατά του σιδηροδρόμου;


Συνειδητό σαμποτάζ, για εξυπηρέτηση των ανταγωνιστών του σιδηροδρόμου χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την αιφνιδιαστική διακοπή των δρομολογίων του Ο.Σ.Ε. προς Πάτρα
στη μέση της τουριστικής αιχμής. Η διακοπή, που ξεκίνησε από 17.8.2009 και ισχύει επ’ αόριστον, έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά την απαράδεκτη δραστική περικοπή των δρομολογίων στην ίδια γραμμή και επιχειρείται να δικαιολογηθεί με επίκληση των έργων που εκτελούνται για τη νέα χάραξη της γραμμής Κιάτο-Πάτρα.

Τα 100 περίπου χιλιόμετρα της τελευταίας κατασκευάζονται ήδη από το 2005 και δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν περί το …2015, δημιουργώντας πιθανότατα παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή της, έχει προβλεφθεί ο χρόνος διαδρομής Αθήνα-Πάτρα να μην είναι λιγότερος από 2 ώρες, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό το αυτοκίνητο.

«Σε καμιά άλλη χώρα δεν ξέρουμε να έχει διακοπεί λόγω έργων η λειτουργία ενός διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού άξονα», τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Η επ’ αόριστον αντικατάσταση του τρένου με 5 μόλις λεωφορεία την ημέρα, που θα σταματούν μάλιστα σε όλες τις ενδιάμεσες πόλεις με τις ανάλογες καθυστερήσεις, θα οδηγήσει νομοτελειακά το κοινό του σιδηροδρόμου στα απευθείας δρομολόγια των ΚΤΕΛ, καθώς και στο ΙΧ.

Πρόκειται ουσιαστικά για συνειδητό ρουσφέτι με στόχο τη διασφάλιση άμεσης και έμμεσης εκλογικής υποστήριξης προς τη Νέα Δημοκρατία τόσο από τα ΚΤΕΛ, όσο και από τις εταιρίες της «Ολυμπίας Οδού», με τα αμφίβολης νομιμότητας διόδια στην επικίνδυνη διαδρομή Κορίνθου-Πατρών.

Για όσους δεν το έχουν υπόψη τους, σημειώνουμε ότι ο σιδηρόδρομος απαιτεί για το ίδιο μεταφορικό έργο μέχρι και 6 φορές λιγότερη ενέργεια (με αντίστοιχες επιπτώσεις στο κλίμα του πλανήτη), έχοντας παράλληλα μέχρι και 15 φορές χαμηλότερο δείκτη ατυχημάτων.

Σε μια χώρα με ρεκόρ θανατηφόρων τροχαίων και με αύξηση 65% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές, η απλή λογική απαιτεί μαζική και επείγουσα στροφή προς το σιδηρόδρομο, ώστε να εξελιχθεί σε βασικό κορμό για τις μεταφορές μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων.

Η επιλογή κάποιων να πετάξουν στα σκουπίδια την απλή αυτή λογική, αποτελεί πραγματικό εθνικό έγκλημα που θα πρέπει να έχει το ανάλογο πολιτικό κόστος και να λήξει το συντομότερο.


Πολιτικές Κινήσεις Αχαΐας Ηλείας Κορινθίας

των Οικολόγων Πράσινων

1 σχόλιο:

kousidis είπε...

Ενδιαφέρεται κανείς πραγματικά;
Αυτή θα έπρεπε, κανονικά, να είναι η πρώτη είδηση στις ειδήσεις σε πανελλαδικό δίκτυο...
Αλλά δεν πρέπει να απορεί κανείς, αφού για να μάθουμε πότε θα πηγαίνει πάλι το ΜΕΤΡΟ στο αεροδρόμιο πρέπει να ψάχνουμε στις μέσα σελίδες των ΝΕΩΝ, και οι δημόσιες σχέσεις της ΑΜΕΛ δεν αισθάνονται την ανάγκη να ενημερώσουν κανέναν!