4/6/09

5 και 7 Ιουνίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέτος συμπίπτει σχεδόν με την ημέρα των Ευρωεκλογών. Με τον τρόπο αυτό ο πολίτης που θα πάει (και πρέπει να πάει) την ερχόμενη Κυριακή να ψηφίσει, έχει την ευκαιρία, αναλογιζόμενος τι έγινε (και κυρίως τι δεν έγινε) όλα αυτά τα πέντε τελευταία (από τις προηγούμενες ευρωεκλογές) χρόνια, να τοποθετηθεί κριτικά και υπεύθυνα , δίνοντας το δικό του μήνυμα για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν τα περιβαλλοντικά και πολιτικά πράγματα στην Ευρώπη.
Άλλωστε τον τελευταίο καιρό ζούμε την εκδήλωση μιας τεράστιας οικονομικής και οικολογικής κρίσης, κρίσης που προήλθε από την αλόγιστη υπερεκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου, την υπερπαραγωγή και υπερκατανάλωση άχρηστων προϊόντων και υπηρεσιών και ταυτόχρονα την ασύδοτη κερδοσκοπία των μεγάλων συμφερόντων. Η κρίση αυτή, οικονομική και οικολογική, έχει σαν αποτέλεσμα την ανεργία, τη φτώχεια, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Στο Νομό μας, βασικά προβλήματα υποδομών παραμένουν άλυτα ή παραπέμπονται στο μέλλον, όπως η διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων, με τα σκουπίδια και τα λύματα που ρυπαίνουν τον αέρα, το έδαφος ,τον υδροφόρο ορίζοντα και τις ακτές, η προβληματική ύδρευση, αλλά και η άρδευση με τη σπατάλη πολύτιμου νερού, η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, η εγκατάλειψη του σιδηρόδρομου, η προστασία μόνο στα χαρτιά προστατευομένων περιοχών (Κοτύχι-Στροφυλιά, Καϊάφας, Φολόη).
Αν σκεφτεί σήμερα όλα τα παραπάνω, ο πολίτης και μάλιστα ο νέος που θα πάει (και πρέπει να πάει) την Κυριακή να ψηφίσει, θα στείλει το σίγουρο μήνυμα: Φτάνει πια. Αλλάζουμε πορεία, αλλάζουμε κι εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: