Ηλεκτρονική εφημερίδα της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΕΠΟΠ). Επειδή οι κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη μας αφορούν όλους.
26/10/08
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ
Εθνικό πάρκο με λατομεία και βιοτεχνίες
Υπουργική απόφαση για την προστασία των υγροτόπων Κοτυχίου και Στροφυλιάς
Γιωργος Λιαλιος
Προστασία με «παράθυρα» κρύβεται στην απόφαση ανακήρυξης της περιοχής των υγροτόπων Κοτυχίου και Στροφυλιάς σε εθνικό πάρκο. Με την απόφαση επιχειρείται η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις έντονες τουριστικές πιέσεις που δέχεται η περιοχή και στην ανάγκη προστασίας του ευαίσθητου οικοσυστήματός της, επιτρέποντας πλήθος παρεκκλίσεων, όπως εστιατόρια στον πυρήνα του εθνικού πάρκου και λατομεία και βιοτεχνίες στην περιφερειακή του ζώνη!
Η ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο διαφόρων συμφερόντων: το μεγαλύτερο μέρος της διεκδικείται από μια μονή, τμήμα της προστατευόμενης περιοχής έχει καταπατηθεί και χτιστεί αυθαίρετα (περιοχή Σαμαραίικων) με αποτέλεσμα μια πολυετή δικαστική διαμάχη, μεγάλες εκτάσεις έχουν αποψιλωθεί παράνομα και καλλιεργούνται, ενώ η λαθροθηρία είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη. Το ίδιο το εθνικό πάρκο είναι ουσιαστικά αφύλακτο, καθώς τα 88.000 στρέμματα της έκτασής του επιβλέπουν δύο δασοφύλακες και τρεις επόπτες από τον φορέα διαχείρισης...
Με καθυστέρηση
Η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), που υπέγραψε προ δεκαημέρου το ΥΠΕΧΩΔΕ (εκκρεμούν οι υπόλοιπες αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών προκειμένου να θεσπιστεί) έρχεται με καθυστέρηση... δέκα ετών: η πρώτη ΚΥΑ υπεγράφη το 1993 και έληξε το 1995 και η δεύτερη το 1996 και έληξε το 1998. Η απόφαση χωρίζει το εθνικό πάρκο σε τρεις ζώνες:
- Τη ζώνη απόλυτης προστασίας (ζώνη A), στην οποία επιτρέπεται, μεταξύ άλλων, και η κατασκευή... τριών εστιατορίων (Αλυκή Λεχαινών, Μαύρα Βουνά, λιμνοθάλασσα Κοτυχίου). Ενα τμήμα της ζώνης διαχωρίζεται (ζώνη ΑΒ) και εκεί επιτρέπονται στην ουσία τα πάντα, με κάποιους περιορισμούς: κατοικία έως 120 τ.μ., νέες γεωργικές αποθήκες, εγκαταστάσεις αναψυχής και τουρισμού κ.ά.
- Στην περιφερειακή περιοχή (ζώνη Β) στην οποία επιτρέπεται η επέκταση των σημερινών οικισμών και σχεδόν όλες οι δραστηριότητες, με ορισμένους περιορισμούς. Ενα τμήμα της ζώνης Β ορίζεται ως λατομική ζώνη, όπου δραστηριοποιούνται σήμερα τρεις εταιρείες, με τον περιορισμό να κλείσουν έως το τέλος του 2010.
- Η ευρύτερη περιοχή (ζώνη Γ), στην οποία δεν επιτρέπεται βαριά βιομηχανία και από την οποία θα διέλθει ο αυτοκινητόδρομος Πάτρας - Πύργου - Τσακώνας. Πώς μπορεί να είναι όλες αυτές οι δραστηριότητες, από λατομεία έως βιοτεχνίες συμβατές με την προστασία ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος; Η ιδιότυπη συνταγή δημιουργήθηκε από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ικανοποιώντας τις τοπικές πιέσεις. Για τον επικεφαλής του φορέα διαχείρισης του πάρκου, κ. Δημ. Κατσαρό η συμβιβαστική λύση ήταν η μόνη λύση. «Η περιοχή του Κοτυχίου και της Στροφιλιάς δεν βρίσκεται σε κάποιο απομακρυσμένο βουνό. Είναι μια περιοχή που δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες παραθεριστές.
Δεν θεωρώ ότι η ήπια ανάπτυξη είναι ασύμβατη με το χαρακτήρα ενός εθνικού πάρκου», υποστηρίζει. «Οι πιέσεις πρέπει να εκτονωθούν, ειδάλλως ο κόσμος ωθείται στην αυθαιρεσία».
Αξιοσημείωτη, πάντως, είναι η προσωρινή εξαίρεση τμήματος περίπου 500 στρεμμάτων (στην περιοχή Σαμαραίικα) μέσα από το δρυμό. «Η περιοχή αυτή έχει παράνομα εκχερσωθεί στο παρελθόν, έχει καταπατηθεί και μάλιστα έχει πολλά αυθαίρετα κτίρια», λέει ο κ. Κατσαρός. «Για την περιοχή εκκρεμεί η εφαρμογή απόφασης αναδάσωσης, τα πρωτόκολλα κατεδάφισης για τα αυθαίρετα και άλλες ρυθμίσεις και μάλλον γι’ αυτό το λόγο εξαιρέθηκε προς το παρόν». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή διεκδικεί έκταση 561 στρεμμάτων η μονή Μεγάλου Σπηλαίου (σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, η διεκδικούμενη έκταση ανήκει στο Δημόσιο).
Προσωπικό
Σε κάθε περίπτωση, το εθνικό πάρκο Κοτυχίου - Στροφυλιάς δεν ξεφεύγει από τον κανόνα που θέλει τις προστατευόμενες περιοχές χωρίς πραγματική φύλαξη. «Η περιοχή μας ελέγχεται από δύο δασοφύλακες του τοπικού δασαρχείου και τρεις επόπτες του φορέα. Η λαθροθηρία, για παράδειγμα, είναι ανεξέλεγκτη», λέει ο κ. Κατσαρός. «Ο φορέας έχει επτά άτομα προσωπικό, κανένας μόνιμος. Δυστυχώς, αν δεν επιδοτηθούν σταθερά οι φορείς από τον προϋπολογισμό, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα προβλήματά τους».
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,26/10/2008)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου