6/10/08

ΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΠΙΟ;

Αξίζει να διαβάσετε το άρθρο του Γιώργου Βότση στη σημερινή "Ελευθεροτυπία" για να διαπιστώσετε όχι μόνο την μόνιμη αναντιστοιχία λόγων έργων της πολιτικής μας ηγεσίας, αλλά και τις προτεραιότητες που δίνουν τα ΜΜΕ σε θέματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από μικρό αποσπασμα ή να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο στη διεύθυνση http://www.enet.gr


Ανάλυση στα γεγονότα

«Αν δώσει τα λύτρα, θα ελευθερώσουν τον Παλαιοκώστα;»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΤΣΗ

Ποιος, από τους εξοικειωμένους με τα περιβαλλοντικά θέματα, γνωρίζει τη Σύμβαση για το Ευρωπαϊκό Τοπίο; Οχι, πάντως, ο εξ ορισμού αρμοδιότερος όλων ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς. Ηταν ειλικρινής, υποθέτω, επικαλούμενος άγνοια, όταν του την ανέφερε πρόσφατα ο καλός πολίτης Γιάννης Μπουτάρης, που εμποδίστηκε από την κομματική τύφλωση να αναδειχθεί δήμαρχος της δεινοπαθούσης στην τοπική και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

Στις 20 Οκτωβρίου 2000, λοιπόν, οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μαζί τους και η Ελλάδα, υπέγραψαν στη Φλωρεντία (αυταπόδεικτος ο συμβολισμός) την ως άνω σύμβαση, με δεσμευτικούς κανόνες για τη διαχείριση του τοπίου και αποκλειστικό στόχο την προστασία του.

Η Ελλάδα δεν την έχει κυρώσει, έκτοτε, για να καταστεί εσωτερικό δίκαιο: Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις οικολογικές οργανώσεις, τώρα, που την... ανακαλύπτουν.

Ποια η σημασία της; Τεράστια. Διότι το κράτος μας, πρωτίστως, αυθαιρετεί και νομιμοφανής κατ' εξοχήν είναι η λεηλασία της δημόσιας γης και η κακοποίηση του φυσικού μας πλούτου. Με τις πρόσθετες δεσμεύσεις για το κράτος, από τη σύμβαση, ανοίγουν νέοι δρόμοι προσφυγών στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Πρόσφατο προκλητικό δείγμα: Το Λαγονήσι, όπου, για τον συντελεστή δόμησης ξενοδοχείου, συνυπολογίστηκε και ο... αιγιαλός, με γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ!

Και η επικρεμάμενη απειλή: Από μεθαύριο Τετάρτη συζητείται στο εθνικό συμβούλιο Χωροταξίας το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, που έχει ήδη προκαλέσει κατακραυγή (κόμματα της αντιπολίτευσης, Τεχνικό Επιμελητήριο, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.ά.). Καθ' ότι επεκτείνει τη δόμηση στα νησιά, σκορπίζει αφειδώς ανά τη χώρα υδροβόρα γήπεδα γκολφ (με τη λειψυδρία και την ερημοποίηση επί θύραις...) και παραδίδει προς εκμετάλλευση σκανδαλωδώς προνομιακά τις ακτές μας σε μεγάλες κατασκευαστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις - σε ντόπιους και ξένους αδηφάγους άρπαγες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: