6/6/08

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ "ΝΟΜΠΕΛ" ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η απορία μου ήταν η εξής: γιατί τόσους μήνες μετά από την απονομή του νομπελ ειρήνης στον Αλ Γκορ ανακοινώνεται στην Ελλάδα (και μόνο) ότι δύο έλληνες έλαβαν επίσης το νόμπελ ειρήνης; Δηλαδή τι έγινε, το έχασε ο Γκορ;
Πάλι καλά που υπάρχει και το διαδίκτυο και τέτοιου είδους παραπληροφόρηση δεν επικρατεί, αλλά ο Πάσχος Μανδραβέλης τα λέει καλύτερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

«Νομπέλ θολής πληροφόρησης
Tου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr

Ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου βούιξε το Πανελλήνιο. Για πρώτη φορά Ελληνες επιστήμονες πήραν Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν όλα τα ελληνικά ΜΜΕ (και μόνο αυτά), «μαζί με τον Αλ Γκορ κάτοχοι του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης είναι εδώ και λίγες ημέρες ο Χρήστος Ζερεφός, πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, και ο Αλκιβιάδης Μπάης, καθηγητής στο ΑΠΘ». Κάποιοι άλλοι ήταν πιο λυρικοί: «Σε 47 κομμάτια “έσπασε” το Νομπέλ Ειρήνης για το 2007, δίνοντας μερίδιο συμμετοχής στην ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση σε δύο Ελληνες...», έγραψε μια εφημερίδα.

Η «κατοχή» του Βραβείου Νομπέλ επιβεβαιώθηκε και από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας και επιβραβεύτηκε με τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Κατά περίεργο τρόπο διέρρευσε στα ΜΜΕ η είδηση ότι εκτός του κ. Αλ Γκορ και της «Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Αλλαγή του Κλίματος» (ICCP) συμβραβεύτηκαν ακόμη 45 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων οι κ. Ζερεφός και Μπάης. «Γιατί μόνο 45, από τους χιλιάδες που δουλεύουν γι’ αυτό το πρόγραμμα, και γιατί μόνο δύο Ελληνες από τους πολλούς που συμμετέχουν;», αναρωτήθηκε διαβάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα ένας Ελληνας καθηγητής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, ο κ. Θέμης Λαζαρίδης. Και έψαξε το θέμα...

Σύμφωνα με όσα γράφει στο blog του (greekuniversity-reform.wordpress.com) έψαξε στον δικτυακό τόπο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και δεν βρήκε τίποτε. Ούτε φυσικά στον διεθνή Τύπο, πολύ δε περισσότερο στο site της επιτροπής Νομπέλ. Απευθύνοντας όμως το ερώτημα στην ICCP πήρε μια αφοπλιστική απάντηση: «Το Νομπέλ Ειρήνης δόθηκε στον Αλ Γκόρ και τη “Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Αλλαγή του Κλίματος”»... Οι κ. Ζερεφός και Μπάης «έχουν λάβει πιστοποιητικό (certificate) για να τιμηθεί η συμμετοχή τους (commemorating their involvement) στη Διακυβερνητική Διάσκεψη που βραβεύθηκε με το Νομπέλ. Περί τα 2.000 προσωπικά αντίγραφα του Βραβείου Νομπέλ 2007 μαζί με μια επιστολή του προέδρου Dr Rajendra Pachauri στάλθηκαν σε όλο τον κόσμο σε συντονιστές του έργου, κύριους συγγραφείς, μέλη της επιτροπής, προσωπικό των υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης και στη γραμματεία, που συνέβαλαν σημαντικά στο έργο του ICCP τα τελευταία είκοσι χρόνια».

Συνεπώς ούτε 45 επιστήμονες πήραν το Βραβείο Νομπέλ ούτε δύο Ελληνες. Με την ίδια λογική, όταν το 1988 βραβεύτηκε ο ΟΗΕ για την ειρηνευτική του δράση, κάθε κυανόκρανος θα ήταν νομπελίστας.

Γιατί όμως ένα αναμνηστικό έγινε Βραβείο Νομπέλ, με αποτέλεσμα να σημαιοστολιστεί η χώρα, να γίνουν τελετές στο Μαξίμου και να βγάζει λόγους ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Για τον ίδιο λόγο που χρειαζόμαστε τον πραγματικά μεγάλο μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή ακόμη μεγαλύτερο, και ει δυνατόν συνδιαμορφωτή της Θεωρίας της Σχετικότητας, ή ακόμη και την Καλομοίρα θριαμβεύτρια στη Γιουροβίζιον.

Η χώρα νιώθει την ανάγκη διακρίσεων και αν δεν τις έχει τις φτιάχνει. Οχι μόνο στα κινέζικα λημέρια της Σου Λι, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ετσι, το Νομπέλ Ειρήνης γίνεται «47 κομμάτια» και η αξιοπιστία των ΜΜΕ χιλιάδες...»

Και για ακόμη περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: