2/12/07

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΙΧΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 2/12 ΣΤΑ ΛΕΧΑΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΛΛΗΝΙΟ ΚΟΛΠΟ




Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση-ημερίδα που οργάνωσε την Κυριακή 2 τρ. η Ενωση Πολιτών για την οικολογία και το περιβάλλον (ΕΠΟΠ) στο δημαρχείο Λεχαινών με θέμα "Κυλλήνιος Κόλπος- Διαχείριση υδάτινων πόρων-αγροτική παραγωγή και περιβάλλον-εναλλακτικές προτάσεις για την ανάπτυξη και τον τουρισμό". Κύριοι εισηγητές των θεμάτων ήταν οι Τάκης Λαϊνάς, γεωπόνος και Φώτης Περγαντής, περιβαλλοντολόγος, ενώ συντονιστής ήταν ο Διονύσης Κράγκαρης, εκπρόσωπος της ΕΠΟΠ. Ακολούθησε μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία πήραν μέρος ο τοπικός βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, ο δήμαρχος Βουπρασίας Αντώνης Σερέτης, η νομαρχιακή σύμβουλος Διατσέντα Φανού, ο αντιδήμαρχος Λεχαινών Νίκος Μπουντανιόζος , ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλοι του Βουνού και της Θάλασσας Μάκης Σταύρου και αρκετοί πολίτες από το πολυποπληθές ακροατήριο.

***Μετά την εκδήλωση ακολούθησε ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσαιωνικής Γλαρέντζας.

***Να σημειωθεί ότι στην κεντρική πλατεία των Λεχαινών έχει στηθεί περίπτερο με έκθεση πλούσιου φωτογραφικού υλικού για τον Κυλλήνιο Κόλπο.


-----------------------------
ΚΥΛΛΗΝΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Από το Ακρωτήριο του Αράξου ως το κάστρο Χλεμούτσι, Ακρωτήριο Χελωνάτα ,εκτείνεται ο Κυλλήνιος Κόλπος. 0ι ομορφιές που επιφυλάσσει η φύση για τον κάτοικο ή τον επισκέπτη της περιοχής είναι πολλές. Ένα ηλιοβασίλεμα αίφνης στην παραλία του Κοτυχίου..

Κουνουπέλι. Οι ψαρόβαρκες αραγμένες στο μικρό φυσικό λιμανάκι με φόντο το δάσος της Στροφυλιάς. Εκεί η Αρχαία Υρμίνη, τα έρημα ιαματικά λουτρά οι αιωνόβιες κουκουναριές, οι αμμόλοφοι της παραλίας..

Κουνουπέλι. Τα παλιά κτίρια έρημα, περιμένουν κάποιο χέρι να τα φροντίσει ξανά.


Η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου είναι ένας από τους 11 σπουδαιότερους προστατευόμενους υγροβιότοπους της Ελλάδας. Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες από ρύπανση που προκαλεί η εντατική χημική γεωργία, τα διάφορα λύματα , οι προσχώσεις και οι καταπατήσεις ,είναι τεράστια.

Πολλά σχολεία, αλλά και τουρίστες, επισκέπτονται κάθε χρόνοι το Κοτύχι για να παρατηρήσουν τα πουλιά και να ενημερωθούν για τις αξίες του υγροβιότοπου. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση μπορεί να τονώσει την τοπική οικονομία με εκατοντάδες επισκέπτες. Υπάρχουν όμως οι υποδομές;

Τα αλιεύματα του Κοτυχίου είναι περίφημα και περιζήτητα. Χέλια, λαυράκια, κέφαλοι, τσιπούρες κ .ά . αποδίδουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τους εκεί εργαζόμενους στη δημοτικοσυνεταιριστική επιχείρηση. Τα περιθώρια εκσυγχρονισμού της είναι μεγάλα και ικανά να δώσουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη.

Πολλά εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί ως τώρα για μελέτες, προγράμματα, κατασκευές (που ρημάζουν, ενώ εκκρεμεί και η έκδοση της νέας ΚΥΑ που θα ορίσει το καθεστώς προστασίας της περιοχής.

Πρόσφατα δημοπρατήθηκε ένα έργο περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ ανασυγκροτήθηκε και ο Φορέας Διαχείρισης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα.


ΟΙ ΑΛΥΚΕΣ

Οι Αλυκές των Λεχαινών ήταν επί αιώνες πηγή πλούτου για την περιοχή Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 , όμως, οι Αλυκές σταμάτησαν να λειτουργούν ,ως οικονομικά ασύμφορες για το Δημόσιο.

Σήμερα οι Αλυκές, 15 χρόνια μετά, ρημάζουν. Η πόρτα τους είναι ολάνοιχτη στην ερήμωση.

Οι Αλυκές έχουν ενταχθεί στην Α΄ ζώνη προστασίας του οικοσυστήματος Κοτυχίου-Στροφυλιάς.. Σήμερα μόνιμοι επισκέπτες της, όπως πάντα, είναι τα πουλιά.

Κάποιοι «φροντίζουν» να τα κυνηγούν και εδώ. Οι κάλυκες των φυσιγγίων είναι αψευδείς μάρτυρες.

Άλλοι πάλι έχουν μετατρέψει την περιοχή των Αλυκών σε χώρο μπάζων και σκουπιδιών.

Κι όμως οι Αλυκές των Λεχαινών μπορούν να ξαναλειτουργήσουν, προσφέροντας στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον. Υπάρχει πρόταση και μελέτη δημιουργίας πάρκου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής, με Μουσείο Αλατιού κλπ. Ελπίζουμε σε σύντομη προώθηση αυτής της πρότασης.
Το λιμάνι της Κυλλήνης , με τα έργα υποδομής που έγιναν ι τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει μεγάλη κίνηση εξυπηρετώντας ς δύο δυναμικά νησιά του Ιονίου, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλόνιά.


Η Μεσαιωνική Γλαρέντζα. Τα τελευταία χρόνια με τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιεί η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, βγαίνει ξανά στην επιφάνεια μετά από εκατοντάδες χρόνια μια ολόκληρη μεσαιωνική πόλη χτισμένη σε μια μαγευτική και δεσπόζουσα θέση.


ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Ο κάμπος της Ηλείας προσφέρεται για κάθε είδους καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων. Καλαμπόκια, ντομάτες, καρπούζια, κηπευτικά, θερμοκήπια κυριαρχούν.

Πολλά άλλαξαν στον κάμπο μετά τη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου του Φράγματος Πηνειού. Προσεχώς η λίμνη αυτή αναμένεται να δώσει λύση και στο πρόβλημα της ύδρευσης των Δήμων.

Οι καλλιέργειες έγιναν ποτιστικές. Το πολύτιμο νερό του Φράγματος σε πολλές όμως σπαταλιέται από την αλόγιστη χρήση και το προβληματικό δίκτυό του .

Τα αποστραγγίδια του δικτύου άρδευσης καταλήγουν στο αντλιοστάσιο Β1 ,μεταξύ Λεχαινών- Μυρσίνης, και από κει χύνονται ανεξέλεγκτα στη θάλασσα μεταφέροντας υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων από τα χωράφια. Εκτιμάται ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος υποβάθμισης της παραλίας μας.



Η χρήση πλαστικών εδαφοκάλυψης και θερμοκηπίων ανέρχεται σε χιλιάδες τόνους. Τι γίνεται όμως μετά;

Ως τώρα οι αγρότες ,αντί να συγκεντρώνουν και να ανακυκλώνουν τα πλαστικά συνήθως τα καίνε ή τα φρεζάρουν. Οι διοξίνες όμως της καύσης μολύνουν τα προϊόντα , τον αέρα, το έδαφος και τα νερά.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται προσπάθεια να συγκεντρώνονται τα πλαστικά σε οργανωμένους χώρους και να οδηγούνται για ανακύκλωση ή ελεγχόμενη καύση σε εργοστάσια.


ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Οι δεκαετίες περνούν, αλλά το πρόβλημα των σκουπιδιών παραμένει. Τα σκουπίδια των Δήμων οδηγούνται σε χωματερές που αποτελούν μόνιμες εστίες ρύπανσης και κινδύνων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Επί χρόνια κατασκευάζεται το δίκτυο αποχέτευσης και ο βιολογικός καθαρισμός που θα εξυπηρετεί τους δήμους Ανδραβίδας, Τραγανού, Λεχαινών και Κάστρου Κυλλήνης. .Η καθυστέρηση όμως ολοκλήρωσής του και λειτουργίας τους είναι αδικαιολόγητη με αποτέλεσμα τα βοθρολύματα να πνίγουν και να ρυπαίνουν τους οικισμούς του κάμπου.

Ο ι Δήμοι, επίσης, δεν έχουν λύση για τα μπάζα των οικοδομών , που ρίχνονται οπουδήποτε ανεξέλεγκτα καταστρέφοντας περιοχές που σεβάστηκαν οι αιώνες..


ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ
Είναι συχνές οι καταπατήσεις κυρίως παραλιακών εκτάσεων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες (δασαρχείο, λιμεναρχείο, πολεοδομία) καλούνται να τις αντιμετωπίσουν εφαρμόζοντας το νόμο

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Πολίτες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό δραστηριοποιούνται σε εθελοντικά περιβαλλοντικά προγράμματα . Άλλοι καθαρίζουν τις ακτές, άλλοι εργάζονται για την προστασία απειλουμένων ειδών, όπως η careta-careta.

Συχνά, δυστυχώς ,στις ακτές του Κυλλήνιου Κόλπου εκβράζονται τραυματισμένα ή και νεκρά δελφίνια και χελώνες. Οι εθελοντές φροντίζουν για αυτά ενημερώνοντας τις αρμόδιες οργανώσεις και αρχές.





Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;

Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή πολλές μονάδες επεξεργασίας κυρίως αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Ελαιοτριβεία, τυροκομεία, τουρσοποιεία, συσκευαστήρια, εργοστάσια τομάτας, σφαγεία κλπ . Υποτίθεται ότι όλα αυτά διαθέτουν νόμιμο τρόπο διάθεσης των υγρών και στερεών αποβλήτων τους. Συνήθως όμως η πραγματικότητα είναι ,δυστυχώς, διαφορετική και οι δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, από την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων, μεγάλες.

Η ένταση για παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, συνήθως στις παραλίες, αυξάνεται διαρκώς. Η παραλία των Λεχαινών έχει από δεκαετίες καταληφθεί από αυθαίρετα κτίσματα., ενώ μεγαλοεπιχειρηματίες του βιομηχανικού τουρισμού αγοράζουν αφειδώς παραλιακές εκτάσεις. Η διεθνής εμπειρία, αλλά και η περιβαλλοντική κρίση που διογκώνεται, μας αναγκάζει να στεκόμαστε αντίθετοι σε μεγαλεπήβολα ή και αποτυχημένα (βλέπε γήπεδα γκολφ) σχέδια , που μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη μεγαλοεπιχειρηματιών υπηρετούν.
Μόνο μια ήπια ανάπτυξη, που θα υπηρετεί την τοπική οικονομία και θα σέβεται το περιβάλλον , είναι συμβατή και βιώσιμη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
--------------
1. Το νησάκι και ο φάρος της Καυκαλίδας
2.Περιήγηση στην Μεσαιωνική Γλαρέντζα
3.Από την εκδήλωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: