16/10/07

ΣΤΟ ΚΑΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΚΑΪΑΦΑ



«Σαφάρι» ξυλείας στο καμένο δάσος του Καϊάφα

«Γίνεται της τρελής, κανείς δεν γνωρίζει ποιος και γιατί κόβει τα ξύλα»

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Πλιάτσικο στο καμένο δάσος του Καϊάφα πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες από δεκάδες κατοίκους της περιοχής, αλλά και εμπόρους ξυλείας, υπό τη σιωπηλή ανοχή των τοπικών Αρχών.

Οπως καταγγέλλεται, με την ανοχή των Αρχών κόβονται ακόμη και δέντρα με πράσινες κλάρες
Δεκάδες οδηγοί αγροτικών, Ι.Χ. και μικρών φορτηγών προσεγγίζουν καθημερινά το μέρος του δάσους που βρίσκεται δίπλα από τον δρόμο και απέναντι από τη λιμνοθάλασσα και φορτώνουν τα οχήματά τους με ξύλα χρησιμοποιώντας ακόμα και μηχανικά πριόνια για να κόψουν τους ριγμένους στο έδαφος κορμούς των δένδρων.

Το περίεργο είναι ότι μεταξύ των δένδρων που έχουν κοπεί κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν και κάποια τα οποία φέρουν πάνω τους πράσινες κλάρες, δηλαδή δεν είχαν καταστραφεί ολοκληρωτικά από τη φωτιά. «Τα δένδρα αυτά θα έπρεπε να ελεγχθούν και να μείνουν για κάποιο χρονικό διάστημα όρθια. Αφού μετά το πέρασμα της φωτιάς επιμένουν να πρασινίζουν, σημαίνει ότι είναι ζωντανά και κακώς κόπηκαν», λέει στην «Ε» ο δασολόγος Ηλίας Ντρες και υπογραμμίζει ότι αποτελεί παρανομία κάποιοι να μπαίνουν στο καμένο δάσος και να υλοτομούν τα δένδρα και μάλιστα σε μια περιοχή που προστατεύεται από τη Natura 2000.

«Δεν πρόκειται για παράνομη υλοτομία. Τα συγκεκριμένα δένδρα τα έκοψε ο Στρατός προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα, καθώς ήταν επικίνδυνα να πέσουν στο δρόμο», δήλωσε από την πλευρά του στην «Ε» ο δασάρχης Κρέστενας Η. Γιακουμής και διευκρίνισε ότι τα πράσινα κλαριά που ήταν ριγμένα στο έδαφος προέρχονται από καμένα δένδρα. Ο κ. Γιακουμής ανέφερε επίσης ότι οι κάτοικοι της περιοχής πηγαίνουν εκεί και παίρνουν τα ξύλα για δική τους χρήση και όχι για να τα εμπορευτούν.

Το περίεργο είναι ότι δίπλα ακριβώς από το σημείο όπου έχουν κοπεί τα δένδρα στον Καϊάφα η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων άνοιξε πρόσφατα τάφρο προκειμένου να περάσει σωληνώσεις για το δίκτυο ύδρευσης και σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, για το σκοπό αυτό κόπηκαν πολλά από τα υγιή δένδρα τα οποία εμπόδιζαν.

«Δεν πειράξαμε τίποτα από το δάσος. Η ΕΤΑ αποφάσισε να αλλάξει τον κατεστραμμένο από τη φωτιά αγωγό ύδρευσης», δήλωσε στην «Ε» ο υπεύθυνος των τουριστικών εγκαταστάσεων του Καϊάφα Νίκος Λευκαδίτης. Ομως σε ερώτηση της «Ε» αν για το συγκεκριμένο έργο που εκτελείται σε προστατευόμενη περιοχή υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μας παρέπεμψε για περισσότερες πληροφορίες στα κεντρικά της ΕΤΑ...

Τις ανησυχίες του για το «πλιάτσικο» στο δάσος του Καϊάφα μετά το πέρασμα της φωτιάς εξέφρασε στην «Ε» και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ζαχάρως Γιώργος Μπούσμπουρας, τονίζοντας ότι εκεί «...γίνεται της τρελής και κανείς δεν γνωρίζει ποιος και γιατί κόβει τα ξύλα και με τίνος εντολή ή άδεια...» «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται...», τιτλοφορεί τη χθεσινή της ανακοίνωση-τοποθέτηση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα η Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ) και σημειώνει:

«Η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει: Χωρίς ιδιαίτερες μελέτες γίνονται οι παρεμβάσεις στα καμένα της Ηλείας. Μαζί με τα ξερά κόβονται και τα χλωρά, δένδρα που ξαναπρασίνισαν θυσιάζονται κι αυτά στο βωμό της αδιαφορίας ή και της σκοπιμότητας. Ευκαιρίας δοθείσης τακτοποιούνται εσπευσμένα και όλες οι εκκρεμότητες του παρελθόντος, έργα χωρίς μελέτες, κυριολεκτικά στο πόδι, σε ευαίσθητες περιοχές, προστατευόμενες και μοναδικές, όπως το οικοσύστημα Καϊάφα! Ποιος θα μιλήσει, σου λένε, μετά την τραγωδία που βρήκε τον κοσμάκη;

Κι όμως, αυτή η νοοτροπία προετοιμάζει τις επόμενες καταστροφές. Οπως και την τελευταία. Οπως και όλες τις προηγούμενες».


nodaros@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/10/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: