2/10/07

ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΑΚΟ ΛΑΔΩΝΑ


Του Μ. ΝΟΔΑΡΟΥ

Πλιάτσικο στα πανάκριβα αδρανή υλικά στον Πηνειακό Λάδωνα, πλησίον της κοινότητας Εφύρας, πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες εργολάβοι της Ηλείας, με το πρόσχημα της εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων και την ανοχή της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας.

Η προκλητική... λοβιτούρα περιγράφεται με λεπτομέρειες, στο ΑΠ.7942/27-9-2007 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Ηλείας (βρίσκεται στη διάθεση της «Ε»), το οποίο εστάλη στο γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Εργων και στην Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας.

«Η υπηρεσία μας πραγματοποίησε αυτοψία στον Πηνειακό Λάδωνα κατάντη της Γέφυρας του Σιμόπουλου στο Δ.Δ. Εφύρας και διαπίστωσε ότι οι εργασίες που πραγματοποιούνταν ήταν αμμοχαλικοληψία και όχι αντιπλημμυρική προστασία. Παντού γινόταν άναρχη αμμοχαλικοληψία δημιουργώντας μεγάλους κρατήρες και μεγάλα χαντάκια εντός της ενεργής κοίτης. Τμήμα από το υλικό που εξορύχτηκε από τον ποταμό είχε απομακρυνθεί, εντός του ποταμού είχαν τοποθετηθεί κοσκίνες διαχωρισμού του υλικού και δεν είχαν κατασκευαστεί τα απαραίτητα αναχώματα προστασίας», επισημαίνει στην αυτοψία της η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Ηλείας και απαιτεί να σταματήσει η αλόγιστη και άναρχη αμμοχαλικοληψία στον Πηνειακό Λάδωνα και να παραδοθεί ο ποταμός στη φυσική του κατάσταση.

«Δυστυχώς για πολλοστή φορά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις εταιρείες εξόρυξης αδρανών υλικών, που δρουν στην Ηλεία, φαίνονται να είναι ισχυρότερα των νόμων του κράτους. Οι αρμόδιες αρχές σιωπούν προκλητικά στην οικολογική καταστροφή, η οποία θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον Ηλείας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/10/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: