4/6/07

5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Το κυριότερο πρόβλημα, ανάμεσα στα πολλά άλλα που αντιμετωπίζει το οικοσύστημα Κοτυχίου- Στροφυλιάς, είναι η κατεστημένη εδώ και δεκαετίες αντίληψη περί ανάπτυξης που διακατέχει όχι μόνο τους ιθύνοντες, αλλά και την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Δεν ξεχνάμε ότι εν ονόματι της ανάπτυξης του γεωργικού κλήρου και εισοδήματος αποξηράνθηκε η λίμνη της Αγουλινίτσας, η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου. Το Κοτύχι ευτυχώς τη γλύτωσε την τελευταία στιγμή!
Αργότερα το Κοτύχι εντάχθηκε στο καθεστώς προστασίας της σύμβασης Ramsar (1974) ανάμεσα στους 11 σπουδαιότερους υγροβιότοπους της Ελλάδα και με το μοναδικό δάσος της Στροφυλιάς στα σύνορα Ηλείας και Αχαΐας συγκροτούν ένα μοναδικό οικοσύστημα που έκτοτε αποτελεί πεδίο συζητήσεων, μελετών, πιέσεων, παρεμβάσεων και αντιπαραθέσεων.
Το 1993 έγινε η πρώτη προσπάθεια οριοθέτησης των χρήσεων σε τρεις ζώνες προστασίας με έκδοση ΚΥΑ . Η τελευταία έληξε εδώ και χρόνια και η υπό έκδοση νέα καθυστερεί λόγω προφανώς των πιέσεων που ασκούνται για ελαστικότερες ρυθμίσεις που υπαγορεύουν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες. Οι δύο τελευταίοι φαίνεται ότι τα έχουν βρει από καιρό για το μοντέλο ανάπτυξης που επιφυλάσσουν για το οικοσύστημα, με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, πολυπληθείς παραθεριστικούς οικισμούς, αλλά και γήπεδα γκολφ μέσα στο δάσος!! Στα σχέδια αυτά δυστυχώς συναινεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι απόλυτα εξαρτημένη από τους κομματικούς και επιχειρηματικούς μηχανισμούς αλλά και υπέρμαχος της πάση θυσία ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστική στο σημείο αυτό η πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας που ζήτησε να ανακληθεί πράξη του προηγούμενου ΓΓ της Περιφ. Δυτ. Ελλάδας που κήρυσσε αναδασωτέα έκταση 560 στρ. στην καταπατημένη περιοχή των Σαμαρέϊκων!
Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει η συνεπής στάση των οικολογικών οργανώσεων ,αλλά και αρκετών ευτυχώς δημοσιογράφων, δημόσιων υπαλλήλων και δικαστικών λειτουργών, που επικαλούμενοι το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις βάζουν φρένο στα μεγαλεπήβολα και περιβαλλοντοκτόνα σχέδια και προσπαθούν να αντιστρέψουν το κλίμα στην κοινωνία και να προβάλλουν την αναγκαιότητα της ήπιας ανάπτυξης και της ουσιαστικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: