15/4/07

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ



Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των πλαστικών που χρησιμοποιούνται ,σε μεγάλες ποσότητες, στις αγροτικές καλλιέργειες. Οπως είναι γνωστό έως τώρα τα πλαστικά αυτά, είτε εδαφοκάλυψης είτε θερμοκηπίων, φρεζάρονταν ή καιγόντουσαν από τους αγρότες ή πετάγονταν σε λαγκάδια, ποτάμια και δασικές εκτάσεις με δραματικά αποτελέσματα για την ποιότητα των χωραφιών και των προϊόντων, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η δημοσιοποίηση του θέματος, από τις οικολογικές οργανώσεις (η ΕΠΟΠ το είχε θίξει από χρόνια), η πρωτοβουλία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου να υποδείξει ασφαλείς τρόπους διαχείρισης, το ενδιαφέρον που έδειξαν μεταποητές αγροτικών προϊόντων, αλλά και η ανάγκη πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων, οδήγησαν στις πρόσφατες εξελίξεις.
Ηδη γίνονται τακτικές συναντήσεις για την ενημέρωση και ενεργοποίηση τόσο των ίδιων των καλλιεργητών όσο και των Δήμων των περιοχών τους, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα συγκέντρωσης των πλαστικών και της διαθεσής του για ανακύκλωση ή άλλες χρήσεις.
Τέτοιες συναντήσεις έγιναν ήδη στη Γλύφα, στη Λυγιά, στη Γαστούνη, ενώ ο Δήμος Βουπρασίας προμηθεύτηκε ειδική πρέσσα δεματοποίησης πλαστικού που θα λειτουργεί στη Μανολάδα.
Για τους άλλους δήμους του κάμπου χώρος συγκέντρωσης έχει οριστεί το ΕΘΙΑΓΕ στον Κόροιβο.
Νομίζουμε ότι έγιναν τα πρώτα βήματα ώστε να εξαλειθφεί ένα σοβαρό πρόβλημα που υποβαθμίζει το περιβάλλον και υπονομεύει το παρόν και το μέλλον των αγροτικών μας προϊόντων. Μένουν όμως να γίνουν πολύ περισσότερα, ώστε αυτό να γίνει συνείδηση όλων. αγροτών, δήμων και Νομαρχίας.
Παράλληλα είναι μια ευκαιρία οι Δήμοι να ξεκινήσουν επιτέλους την ανακύκλωση και άλλων υλικών (χαρτιού, αλουμινίου κλπ) ώστε να μπει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε σωστή κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: