2/11/08

ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ- Αμεσα μέτρα φύλαξης και προστασίας του δάσους ζητεί η ΕΠΟΠ


Εξακόσια περίπου στρέμματα δάσους (κυρίως χαλέπιας πεύκης) και δασικής έκτασης κάηκαν από τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθές αργά το απόγευμα από την περιοχή Σαμαρέϊκα του δάσους της Στροφυλιάς. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις έντεκα το πρωϊ σήμερα από ισχυρές δασοπυροσβεστικές δυνάμεις.
Από την ΕΠΟΠ εκδόθηκε σχετικά η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η ημέρα, ώρα και η θέση εκδήλωσης της πυρκαγιάς ενισχύουν την άποψη ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια. Αλλωστε πριν λίγες μόλις ημέρες ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η κήρυξη του οικοσυστήματος Κοτυχίου-Στροφυλιάς σε Εθνικό Πάρκο με την υπογραφή από τον αρμόδιο υπουργό της νέας ΚΥΑ. Είναι επίσης γνωστές οι καταπατήσεις ,εκχερσώσεις, καταστροφές και άλλες παράνομες δραστηριότητες που συμβαίνουν στη Στροφυλιά τις τελευταίες δεκαετίες.
Η ΕΠΟΠ επισημαίνει τις ευθύνες πρώτα της Πολιτείας που αφενός μεν χρονοτριβεί επικίνδυνα για τη ρύθμιση των επιτρεπομένων χρήσεων στην προστατευόμενη αυτή περιοχή, αφετέρου δε δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα φύλαξης και προστασίας του δάσους και κατά δεύτερο στους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που επιδίδονται σε λαϊκίστικες πλειοδοσίες, παραγνωρίζοντας τη μέγιστη οικολογική σημασία ενός Εθνικού Πάρκου.
Και πράγματι η μέγιστη αυτή οικολογική αξία του δάσους ,είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα για την ευρύτερη περιοχή και μόνο η ορθολογική και βιώσιμη αξιοποίησή του μπορεί να αποβεί πολλαπλά επωφελής για το σύνολο των κατοίκων της περιοχής και όχι για τους λίγους και τους επιτήδειους που το επιβουλεύονται.
Η χθεσινή πυρκαγιά ελπίζουμε να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει και την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως την Τοπική Κοινωνία.
Η ΕΠΟΠ ζητεί: 1/ Την αναδάσωση και περίφραξη των καμένων εκτάσεων, 2/Την άμεση δημοσίευση και εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, παρά τις όποιες επιμέρους αντιρρήσεις, 3/ Την ουσιαστική προστασία και φύλαξη του δάσους, 4/Τον εντοπισμό και τιμωρία των υπεύθυνων της πυρκαγιάς.

3 σχόλια:

Philip Dragoumis είπε...

είναι πολύ ανησυχητικό να έχει φωτιές τόσο αργά μέσα στη χρονιά.Σας εύχομαι καλή δουλειά και κουράγιο.

kousidis είπε...

Με ανακούφιση διαβάζω ότι η φωτιά σταμάτησε.

Ανώνυμος είπε...

Euxomai na evesthitopoihthei i topikh koinonia kai politiki kai na katoxirothei o biotopos 100% !! pos boroume na voithisoume???