16/7/14

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ:ΠΛΟΥΤΟΣ Ή ΚΑΤΑΡΑ; ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΟΙ "ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ" ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΚΟΛΟ



Τις σοβαρές επιφυλάξεις του για το κάτα πόσο η εξόρυξη πετρελαίου είναι λύση για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο βιοχημικός Γιάννης Τσιρώνης σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι «Πολίτες της Ηλείας» στο Κατάκολο.
Ο ομιλητής έκανε συγκρίσεις με χώρες όπως το Κατάρ, τη Νορβηγία και τη Ρουμανία που έχουν εντελώς διαφορετικές οικονομίες, τη Σουηδία και την Αυστρία που παράγουν ελάχιστο πετρέλαιο, τον Ισημερινό και τη Βενεζουέλα που έχουν μεγάλη παραγωγή στην Αμερικανική ήπειρο.
Ο κ. Τσιρώνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
  1. « Η Ελλάδα θα είναι πιθανά η μοναδική χώρα στον κόσμο, που θα εξορύσσει πετρέλαιο από μία κλειστή θάλασσα με τόσο ευαίσθητο οικοσύστημα και τόσο τεράστια τουριστική αξία. Αντίστοιχα κλειστή θάλασσα είναι η Κασπία, που έχει υποστεί σοβαρότατη οικολογική καταστροφή, από την εξόρυξη και την κατεργασία του πετρελαίου. Οι υπόλοιπες χώρες είτε έχουν αποθέματα στην ξηρά, είτε εκμεταλλεύονται αποθέματα σε ανοιχτές θάλασσες.
  2.     Η Ελλάδα έχει μία πολύ κρίσιμη γεωπολιτική θέση. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν σοβαρά πετρελαϊκά αποθέματα, το κόστος «ανεξαρτησίας», που ήδη είναι τεράστιο λόγω των εξοπλισμών, θα πρέπει να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο: Όταν γνωρίζουμε ότι σημαντική παράμετρος για τους πολέμους και την αστάθεια στην Μέση Ανατολή, είναι το πετρέλαιο, είναι αφέλεια να ελπίζουμε ότι μεγάλοι παίκτες όπως οι ΗΠΑ, θα αφήσουν την Ελλάδα να κάνει του κεφαλιού της. 
  3.     Μόνο επτά (μαζί με τους κολοσσούς ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδά, Ινδία και η Μεγάλη Βρετανία) από τις 30 μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν διαχρονική δημοκρατία.
  4.     Ακόμα και εάν έχουμε σημαντικά αποθέματα πετρελαίου, οι εξορύξεις θα αρχίσουν να έχουν σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ μετά από μία τουλάχιστον δεκαετία. Μέχρι τότε, πιθανά το κόστος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων».
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ορισμένοι από τους παριστάμενους άλλοι για πρόσθετες πληροφορίες κι άλλοι για να εκφράσουν την άποψη ότι στις παρούσες συνθήκες  ίσως να είναι αναγκαίο  «κακό»  η εξόρυξη πετρελαίου (Ελένη Σκάβδη, Τάκης Λαϊνάς, Αργύρης Σαλπέας κ.α)

Ζ.Μ.  (ρεπορταζ από την εφημ.Πατρίς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: