9/2/10

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ "ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ " ΤΩΝ ΛΕΧΑΙΝΩΝ


Ελευθεροτυπία, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010
«Βόμβα» Ρακιντζή: Κόψτε το ρεύμα στα αυθαίρετα
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Τρέχουν και δεν φτάνουν... από χθες στην Ηλεία οι αρμόδιοι της νομαρχίας και οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κτισμάτων στις παραλίες, μετά την επιστολή «βόμβα» του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, μέσω της οποίας ζητείται η διακοπή της προσωρινής ηλεκτροδότησης όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων που ηλεκτροδοτήθηκαν με εντολή της κυβέρνησης κατ' εξαίρεση μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1993, με στόχο να εξυπηρετηθούν οι σεισμόπληκτοι πολίτες.
Ο γενικός επιθεωρητής ζητεί από την Πολεοδομία Ηλείας να εισηγηθεί στον νομάρχη τη διακοπή της προσωρινής ηλεκτροδότησης όλων των αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται εντός δημόσιων και παραλιακών κτημάτων του νομού. Για το ίδιο θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη και δικαστική έρευνα, μέσω της οποίας εξετάζεται η αιτία που δεν έχει ανασταλεί μέχρι σήμερα η ηλεκτροδότηση των συγκεκριμένων αυθαιρέτων.

Πηγές από τη Νομαρχία Ηλείας εκτιμούν ότι ο αριθμός των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος που θα πρέπει να διακοπούν αγγίζει τις 2.500. Το θέμα -όπως λένε- έχει κοινωνικές διαστάσεις και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα ευαισθησία καθώς πάνω από 15.000 πολίτες θα μείνουν χωρίς ρεύμα. Πρόθεση της νομαρχίας Ηλείας είναι εντός των προσεχών ημερών να υπάρξει διάλογος και πιέσεις προς την Πολιτεία για πολεοδόμηση και νομιμοποίηση των οικισμών αυθαιρέτων. Υπενθυμίζεται ότι το 1993, μετά τους μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και κυρίως την Ηλεία, η πολιτεία άναψε το «πράσινο φως» για την ηλεκτροδότηση χιλιάδων αυθαιρέτων, σε μια προσπάθειά της -όπως είπαν τότε- να βοηθηθούν οι πολίτες που είχαν μείνει άστεγοι.

Ομως στη χώρα τού «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» η προσωρινή ηλεκτροδότηση ήταν και η αρχή για την ουσιαστική νομιμοποίηση της παρανομίας και της αυθαιρεσίας. «Το 1996, το 1999 και το 2003 θέσαμε και επίσημα με έγγραφό μας το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Ν.Α. Ηλείας. Ζητήσαμε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στα αυθαίρετα, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα», λέει στην «Ε» ο πρώην προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας, Νίκος Παπαβασιλείου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ιδιοκτητών των συγκεκριμένων παραλιακών αυθαιρέτων βρίσκονται και επώνυμα πρόσωπα της Ηλείας, κομματικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: